loading...

INSECTICID UȘOR DE PREPARAT contra afidelor de pe TRANDAFIRI SAU POMI FRUCTIFERI!

Frunzele atacate de afide se deformează, se îngălbenesc, iar pe partea dorsală a frunzelor infestate se poate vedea cu ochiul liber colonia de afide. Acestea lasă o pastă lipicioasă care sufocă frunza.

Tunderea arbuștilor și a trandafirilor toamna poate întrerupe ciclul de dezvoltare, dar dacă afidele au apărut pe o plantă cea mai bună soluție este tratarea acestia și tunderea severă în toamnă. Tratamentele trebuie reluate în primăvara următoare pentru a îndepărta toate coloniile.

Dar cum scapi de afide dacă acestea sunt prezente pe dosul frunzelor, în luna mai și iunie?

Tratamentele chimice sunt eficiente și distrug complet afidele. Este nevoie de două-trei reprize de stropiri, în zile calde, fară ploaie pentru a distruge complet afidele și este obligatorie o bună curățare toamna și primăvara a solului, prin îndepărtarea tuturor resturilor vegetale și arderea lor.

 

 

Există și metode tradiționale care te pot ajuta să scapi de afide, mai ales în cazul atacurilor la trandafiri, pomi cu flori și arbuști decorativi. Aceste metode trebuie aplicate de îndată ce afidele își fac apariția și preventiv de alte două-trei ori după ce dispar.

Iată cele mai populare metode, altele decât cele chimice care te pot ajuta să scapi de afide:

♦ Spalarea cu un jet de apă puternic, îndepărtează afidele și le omoară. Metoda are o eficență redusă, dar aplicată la primele semne ale atacului este utilă.

♦ Pulverizarea unei soluții de apă cu săpun de casă. Rade săpun de casă și lasa-l să se dizolve în apă caldă. Trei linguri de răzătură la un litru de apă. Soluția rezultată se împarte în două. Se diluează fiecare parte cu un litru și jumătate de apă și se fac două pulverizări la interval de două zile.

♦ Plantarea de tufe de cimbru și levănțică în apropierea trandafirilor îi ferește de atacul afidelor, aceste plante având mirosuri care îndepărtează afidele.

♦ Ceaiul de cimbru sau levănțică (foarte concentrat) pulverizat pe plantele atacate este eficient, dar efectele apar după două-trei stropiri.

♦ Dușul cu apă și pulverizarea de apă amestecată cu alcool sanitar (o parte alcool, două părți apa). Soluția alcoolizată omoară ouăle și larvele mici și este un bun tratament în prima fază a atacului cu afide. Aplicat la timp te poate ajuta să scapi de afide. Pentru mai multă siguranță, repetă tratamentul de câteva ori, la interval de două zile.

 

 

Din cauza modului de hranire cu seva elaborata din vasele liberiene de transport, din cauza infectiilor secundare produse dupa excretia glucidelor pe planta si din cauza vectorilor de transport pentru numeroase viroze, afidele sunt unii dintre cei mai importanti daunatori pentru culturile de legume, fiind nevoie de elaborarea si implementarea unui plan de prevenire si control foarte riguros pentru micsorarea daunelor provocate de acest grup de daunatori. Metoda cea mai eficienta in cazul combaterii paduchilor de plante, este combaterea chimmica cu produse de contact, in primul rand si produse sistemice. Insecticidele utilizate pentru combaterea afidelor sunt: Actara 25 WG, Decis Expert 100EC, Eforia 045 ZC, Fastac 10 EC, Faster 10 EC, Karate Zeon, Karis 10 CS, Mavrik 2 F, Mospilan20 SG, Movento 100 SC, Teppeki, aplicate in dozele omologate pe suprafata.

sursa foto:https://www.petala.ro

 

sursa:marcoser.ro

loading...
Fii primul care comenteaza acest videoclip.

Articole asemanatoare

Ultimele articole

Cele mai citite