loading...

Cele mai citite Articole

 • Sfaturi să scapi de paduchii din cotetele de gaini într-o singură zi !

   

  cu puciosa sau sulf de la depozitele de subst chimice! Pui o galeata metalica cu jar si pui putin sulf pe jar ssi inchizi usa dimineata cand au iesit toate gainile sa nu raman vreouna ca moare! Mor pana si ouale ! DEschizi dupa o ora sau doua ore si lasi deschis pana seara sa se aeriseasca bie sa nu moara gainile cand intra la dormit noaptea! Mor pana si paduchii de pe ele cand intra la culcare!

  liciu gabriela
  22 mai, 10:53
  Pentru a evita prezenta paduchilor,am construit o cotineata metalica...fac dezinfectie saptamanal cu Neostomosan si Super Killer...rezultate excelente inca de anul trecut...as vrea sa vobsesc in interior dar nu stiu ce anume sa folosesc...Multumesc.
  Matei Surubaru
  29 iunie, 18:17
  Am scapat de ei din cotet si erau cu miile,dar acum nu mai pot eu sa scap de ei. in fiecare zi ma chinuiede saptamana inc oace si am incercat toooot. did disperare an dat si cu aroxol prin par si pe cord dar tot nu am scapat. va rog ajutatina sa scap de ei!!!!
  carmen dragoescu
  26 iunie, 17:57
  multumesc pentru sfat,voi incerca.
  Constantin
  10 mai, 01:06
  Am avut si eu aceasta problema pana cand acu 2 ani mi-a murit o gaina pentru ca era plina de paduchi. Solutia: cand incepe sa fie cald afara le oblig sa doarma in aer liber, le restrictionez accesul in incaperi inchise pentru ca acolo se inmultesc paduchii pe cand afara , paduchii nu au nici o sansa.
  Functioneaza sigur, la mine e al doilea an cu rezultate.
  Sa va fie de folos informatia!
  George Mihaescu
  03 octombrie, 16:10
  Am avut rezultate foarte bune cu cenusa in amestec cu var nestins.insa cea m-ai buna metoda e introducerea de plante de boz tocate pe pardoseala poietii.La fel de bun este si pelinul.succes!
  valeriu cosmescu
  02 iulie, 15:05
  Eu am dat cu super Killer, romparasect taktik si nimic. Am amestecat toate trei solutiile intro concentratie mai mare si am avut acelasi rezultat adica nu au murit paduchii.Si totusi am rezolvato cu var praf la sac (nu varuit cotetu) aruncat prin tot cotetul de l-am albit si cu cenusa. Asa am scapat de ei.
  gica
  21 mai, 18:27
  Dupa multe experimente am revenit la o metoda straveche dar imbunatatita -intr-tava de lemn pun cenusa in care pun si niste Galifos praf,gainilor le face o placere deosebita sa faca baie si am scapat si de paduchi
  Read more
 • INSECTICID UȘOR DE PREPARAT contra afidelor de pe TRANDAFIRI SAU POMI FRUCTIFERI!

  Frunzele atacate de afide se deformează, se îngălbenesc, iar pe partea dorsală a frunzelor infestate se poate vedea cu ochiul liber colonia de afide. Acestea lasă o pastă lipicioasă care sufocă frunza.

  Tunderea arbuștilor și a trandafirilor toamna poate întrerupe ciclul de dezvoltare, dar dacă afidele au apărut pe o plantă cea mai bună soluție este tratarea acestia și tunderea severă în toamnă. Tratamentele trebuie reluate în primăvara următoare pentru a îndepărta toate coloniile.

  Dar cum scapi de afide dacă acestea sunt prezente pe dosul frunzelor, în luna mai și iunie?

  Tratamentele chimice sunt eficiente și distrug complet afidele. Este nevoie de două-trei reprize de stropiri, în zile calde, fară ploaie pentru a distruge complet afidele și este obligatorie o bună curățare toamna și primăvara a solului, prin îndepărtarea tuturor resturilor vegetale și arderea lor.

   

   

  Există și metode tradiționale care te pot ajuta să scapi de afide, mai ales în cazul atacurilor la trandafiri, pomi cu flori și arbuști decorativi. Aceste metode trebuie aplicate de îndată ce afidele își fac apariția și preventiv de alte două-trei ori după ce dispar.

  Iată cele mai populare metode, altele decât cele chimice care te pot ajuta să scapi de afide:

  ♦ Spalarea cu un jet de apă puternic, îndepărtează afidele și le omoară. Metoda are o eficență redusă, dar aplicată la primele semne ale atacului este utilă.

  ♦ Pulverizarea unei soluții de apă cu săpun de casă. Rade săpun de casă și lasa-l să se dizolve în apă caldă. Trei linguri de răzătură la un litru de apă. Soluția rezultată se împarte în două. Se diluează fiecare parte cu un litru și jumătate de apă și se fac două pulverizări la interval de două zile.

  ♦ Plantarea de tufe de cimbru și levănțică în apropierea trandafirilor îi ferește de atacul afidelor, aceste plante având mirosuri care îndepărtează afidele.

  ♦ Ceaiul de cimbru sau levănțică (foarte concentrat) pulverizat pe plantele atacate este eficient, dar efectele apar după două-trei stropiri.

  ♦ Dușul cu apă și pulverizarea de apă amestecată cu alcool sanitar (o parte alcool, două părți apa). Soluția alcoolizată omoară ouăle și larvele mici și este un bun tratament în prima fază a atacului cu afide. Aplicat la timp te poate ajuta să scapi de afide. Pentru mai multă siguranță, repetă tratamentul de câteva ori, la interval de două zile.

   

   

  Din cauza modului de hranire cu seva elaborata din vasele liberiene de transport, din cauza infectiilor secundare produse dupa excretia glucidelor pe planta si din cauza vectorilor de transport pentru numeroase viroze, afidele sunt unii dintre cei mai importanti daunatori pentru culturile de legume, fiind nevoie de elaborarea si implementarea unui plan de prevenire si control foarte riguros pentru micsorarea daunelor provocate de acest grup de daunatori. Metoda cea mai eficienta in cazul combaterii paduchilor de plante, este combaterea chimmica cu produse de contact, in primul rand si produse sistemice. Insecticidele utilizate pentru combaterea afidelor sunt: Actara 25 WG, Decis Expert 100EC, Eforia 045 ZC, Fastac 10 EC, Faster 10 EC, Karate Zeon, Karis 10 CS, Mavrik 2 F, Mospilan20 SG, Movento 100 SC, Teppeki, aplicate in dozele omologate pe suprafata.

  sursa foto:https://www.petala.ro

   

  sursa:marcoser.ro

  Read more
 • Basicarea frunzelor – Taphrina deformans, plan complet de tratament

  Basicarea frunzelor la piersic este una din cele mai cunoscute boli. Nu este fermier sau măcar persoană care să locuiască la ţară, care să nu o fi observat. Boala este atât de comună gospodăriilor încât multora aproape că li se pare o normalitate. Totuşi, puţini sunt cei care ştiu că basicarea frunzelor la piersic cu toate că este foarte virulentă, poate fi combătută foarte uşor.

  Basicarea frunzelor poate să apară la piersic, nectarin, cais şi migdal.

  Simptome

  Vom începe prin a detalia puţin simptomele acestei boli. Nu voi dezvolta însă foarte mult subiectul, având în vedere că boala este uşor de identificat şi nu se prea poate confunda cu o altă afecţiune.

  Basicarea frunzelor se dezvoltă în spaţiile intercelulare a frunzei. Acolo ciuperca secretă enzime care au capacitatea să descompună polizaharidele. O polizaharidă importantă ar fi celuloza, care se găseşte în peretele celular al celulelor. Consecinţa acţiunii acestor enzime ar fi slăbirea pereţilor celulari al celulelor, care formează frunza.

  Înroşirea frunzelor basicate este asociată cu creşterea concentraţiei unui hormon auxinic, numit indol-3-acetic acid. În general, auxinele sunt hormoni cu un rol pozitiv, important în creşterea plantelor. Aceştia se găsesc cu pregădere, în mugurii de creştere. Concentraţiile prea ridicate din acest hormon, induce puternic, alungirea şi înmulţirea celulelor fruzei. Din acest motiv, frunzele se şi deformează.

  Simptome la nivelul frunzelor

  Basicarea frunzelor, se instalează în general pe frunzele aflate în creştere, crengile tinere şi chiar pe fructe. Odată ce frunzele piersicului au ajuns la maturitate, la dimensiunea normală acestea nu mai sunt susceptibile atacului ciupercii. Chiar dacă totuşi se produce un mic atac, acesta va fi nesemnificativ şi va cuprinde doar mici părţi din marginea frunzei. Din acest motiv tratamentele din primăvară sunt cele care elimină ori ce apariţie a bolii, capabilă să aducă prejudicii recoltei anului în curs.

  Imediat după ce înflorirea s-a terminat, pot să apară primele simtome de basicarea frunzelor. Frunzele infectate chiar dacă nu sunt complet dezvoltate, în locul unde a avut infecţia prind o culoare roşiatică. La o privire atentă, se va putea observa cum frunzuliţa infectată începe să se gofreze, începând cu locul în care, a prins culoarea roşiatică. Culoarea frunzelor infestate se va schimba din verde pal, roz apoi violet.

  Gofrarea frunzuliţei va fi de obicei spre interior. Practic marginea frunzuliţei se va îndoi spre partea inferioară a frunzei. Boala progresează odată cu creşterea frunzei. Acestea se gofrează, distorsionează în totalitate. La început culoarea frunzelor puternic infestate cu basicarea frunzelor va fi roşiatică, purpurie. Pe măsură ce infecția progresează, frunzele afectate devin cenușii cu aspect pulverulent. Culoarea cenuşie este rezultat al producerii de spori fungici pe suprafața frunzelor. La scurt timp, aceste frunze devin galbene sau maro și cad.

  Simptome la nivelul lăstarilor

  Odată piersicul înfrunzit la capacitate maximă, problemele privind basicarea frunzelor se vor transfera lăstarilor tineri, în creştere. Aceştia vor „arunca” în creşterea lor noi frunze, care vor fi infectate foarte uşor de basicarea frunzelor.

  În mod normal, într-o livadă în care se fac anual tăieri şi curăţiri ale ramurilor bătrâne, infecţia lăstarilor este puţin probabilă. Totuşi în livezile în care nu se fac stropiri la timp şi nici măcar curăţiri la nivelul coroanei, infecţia la nivelul crengilor devine sistemică. Scoarţa crengilor cu infecţie sistemică are un aspect negricios. Din aceste crengi infestate se vor dezvolta lăstari tineri gata infestaţi.

  Lăstarii infestaţi cu basicarea frunzelor vor avea aspect de lăstar umflat şi turtit. De obicei, aceşti lăstari vor rămâne cu frunze deformate, uscate în vârfurile lor. Lăstarii înfestaţi vor fi uşor distruşi de frigurile din timpul iernii.

  Simptome la nivelul fructelor

  Simptome la nivelul fructelor apar mai greu. Printre simtomele de infecţie putem să enumerăm crăparea fructelor şi căderea lor prematură.

  Ciclul biologic al bolii

  Foarte mulţi dintre cititori evită să citească acest subcapitol, pentru că de obicei este scris într-un mod foarte tehnic. Totuşi este foarte important să cunoaştem ciclul biologic al oricărei boli sau dăunător. Toate tratamentele, indiferent că vorbim de boli sau dăunători, sunt programate în funcţie de ciclul biologic al parazitului.

  Ciclul biologic începe când blastosporii (spori formaţi prin germinarea ascosporilor) ajung pe frunzele tinere, în creştere. Ajunşi aici, sub influenţa căldurii şi a umidităţii crescute, încep să germineze, să emită hife. Ţesuturile juvenile ale frunzelor, vor fi foarte uşor străpunse de către hifele ciupercii. Odată ajunsă în spaţiul dintre celule frunzei, ciuperca va începe să se dezvolte.

  Ciuperca dezvoltându-se în spaţiul intercelular, va cauza divizarea şi creşterea necontrolată a celulelor ce alcătuiesc frunza. Umflarea și distorsiunea frunzei este cauzată exact de această creştere şi alungire necontrolată a celulelor. Sub cuticula frunzei, ciuperca începe să formeze asce, care produc spori sexuali numiti ascospori. Aceştia sunt cei care-i confera frunzei un aspect de pulbere gri.

  Ascosporii sunt apoi eliberaţi şi ajung pe crengile pomilor fructiferi din jur. O parte din ascospori vor germina şi vor forma blastospori încă din perioada verii. Peste vară, ascosporii negerminaţi vor supravieţui pe crengile pomilor fructiferi infestaţi. Însă odată cu apariţia umiditaţii din perioada toamnei, aceşti revin la activitate, germinând şi formând mai mulţi blastospori.

  Primăvara, blastosporii preluaţi de stropii de apă vor ajunge la nivelul mugurilor. Aici vor produse noi infecţii la nivelul frunzelor. Astfel ciclul biologic al basicarii frunzelor se va relua. Sporii au capacitatea să reziste mai mulţi ani pe crengile piersicului, fără să producă infecţia frunzelor. Asta dacă nu sunt întrunite toate condiţiile favorabile bolii. Însă apoi când apar condiţii prielnice, sporii vor germina şi vor produce infecţii.

  Factorii climatici favorizanţi

  Incidenţa apariţiei bolii este legată de precipitaţii, lungimea perioadelor cu umiditate ridicată, temperatură, precum şi stadiul de dezvoltare a florilor şi frunzelor.

  Basicarea frunzelor este favorizată de vremea umedă şi răcoroasă. S-au facut numeroase studii referitoare la corelaţia între temperatură şi capacitatea ascosporilor de a germina. S-a ajuns la concluzia că aceştia au capacitatea să germineze începând cu 5°C  şi până la 37°C. Nu degeaba uneori şi în perioada de vară observăm pe creşterile noi de piersic apariţia de frunze infestate. Totuşi infecţia cea mai puternică are loc primăvara, atunci când se întrunesc condiţiile optime de temperatura, care variază între 14 şi 21°C.

  Umiditatea la nivelul frunzelor este foarte importantă. Însă lungimea perioadei cu umiditate ridicată  este vitală pentru ca infecţia să aibă loc. Degeaba avem o ploaie de 20 mm, când imediat după survin temperaturi ridicate, care îndepărteaza ori ce urmă de apă de la nivelul frunzelor. În schimb este nevoie de o rouă puternică, ceaţă sau de o ploaie scurtă, precum şi de condiţii climatice, care să menţină umiditate ridicată la nivelul frunzelor o perioadă de aproximativ 12 ore, astfel încât infecţia cu basicarea frunzelor să se producă.

  Perioada în care are loc infecţia cea mai puternică cu basicarea frunzelor

  Infecţia cu basicarea frunzelor se poate produce în întreaga perioadă în care piersicii emit noi lăstari şi frunzuliţe.

  Totuşi cel mai mare pericol îl avem la dezmugurire, când frunzuliţele piersicului încep să apară din muguri. În această perioadă avem o masă întreagă de frunze în creştere, susceptibile a fi infectate şi o densitate ridicată de spori ai băşicării frunzelor, gata să producă infecţia.

  Prin urmare aplicarea de fungicide anterior acestei perioade, în această perioadă, pot să reducă în totalitate infecţia cu Taphrina deformans.

  Urmările infecţiei cu basicarea frunzelor ( Taphrina deformans )

  Pierderea frunzelor determină o scădere a producției de fructe. Infecţia poate să fie atât de puternică încât piersicii pot să piardă peste 90% din foliaj. Boala lăsată netratată va amplifica simtomatologia produsă de basicarea frunzelor. Pe lângă producţia anului în curs, prin faptul că în piersic se produc mai puţine elemente de fotosinteză, va fi afectată şi producţia din anul viitor.

  Lăsată netratată, băsicarea frunzelor va continua să afecteze pomii fructiferi an după an, simtomele devenind din ce în ce mai severe. Pe acest background, piersicul va fi susceptibil să fie atacat şi de alte boli. Perioada de viaţa a piersicului se va reduce astfel dramatic.

  Schemă de tratament împotriva basicarii frunzelor

  Trebuie pornit de la premiza că tratamentele trebuie făcute la timp. Aplicarea fungicidelor după ce infecţia a avut loc, pot doar stopa propagarea infecţiei. Frunzele care deja au fost infestate şi sunt băşicate, nu revin la normal. Cea mai bună cale de a lupta împotriva acestei boli ar fi tratamentul preventiv. În cadrul tratametelor este bine să fie aplicate împreună două fungicide, unul de contact şi altul sistemic. Asta mai ales primăvara devreme, anterior înfloritului si imediat dupa înflorit.

  Având în vedere condiţiile meteo din primăvară cu ploi şi umiditate ridicată, trebuie pornit de la premiza că fiecare ploaie căzută după aplicarea fungicidului, va reduce semnificativ protecţia pe care o acordă fungicidul.

  Tăierile din primăvară la piersic sunt foarte importante. Ramurile care anii trecuţi au fost puternic infestate cu basicare trebuie tăiate şi distruse. Mai ales în cazul piersicilor mai bătrâni, prin întinerirea ramurilor se vor îndepărta sursele de infecţie.

  În perioada în care piersicii sau nectarinii sunt în vegetaţie, iar răsleţ apar crenguţe care prezintă băşicare, acestea pot fi îndepărtate cu o forfecuţă.

  Tratamente 1. Repausul vegetativ

  Aplicat imediat dupa efectuarea taierilor, sulfatul de cupru va ajuta la o buna cicatrizare a ranilor. In plus, va reduce din rezerva biologica de boli si daunatori.

  Se efectuează pentru reducerea rezervei biologice. Aceste tratament se va face în perioada ianuarie-februarie, când pomii fructiferi se află în repaus vegetativ. Tratamentul se va face atunci când temperatura este mai mare de 5-6 °C, pentru ca produsul să nu îngheţe şi să acţioneze o perioadă cât mai lungă asupra formelor de rezistenţă a bolii. Tratamentul se va efectua dupa efectuarea taierilor. Concentratia solutie de cupru este recomandata sa fie de 2-3%, in  functie de varsta pomilor fructiferi.

  Se vor folosii produse pe bază de cupru cum ar fi: Sulfatul de cupru pentahidrat de tip MIF,  Alcupral, Coprantol Duo, Triumf 40 WG

   

  Tratament 2. Umflarea mugurilor

  Foto 1: Faza de vegetatie in care efectuarea de stropiri cu fungicid are un impact semnificativ împotriva basicari frunzelor

  Acest tratament este important mai ales dacă în perioada de repaus vegetativ nu s-a făcut tratament cu sulfat de cupru. Varful frunzulitelor îşi face aparitia, iar patogenii de pe ramuri, cu ajutorul apei din precipitatii, roua, ajung pe noile cresteri. Eu mizez şi în această perioadă pe cuprice, dar dacă aveti soiuri sensibile la cupru, solutii sunt mai multe. Cu albastru sunt colorate produsele pe baza de cupru.

  Se pot folosi urmatoarele produse:

  Fungicide de contact: Coprantol duo, Alcupral 50 PU,  Bravo 500 SC, Dithane™ M-45, Dithane Neotec 75 WG; Syllit 400 SC, MERPAN 48 SC

  Tratament 3. La dezmugurit – buton roz

  Acest tratament se face pentru dezinfectarea mugurilor şi distrugerea sporilor care au ajuns pe ramuri. În această fenofază mugurii s-au umflat la capacitate maximă, iar în vârful lor începe să se observe culoarea rozalie a petalelor. Frunzuliţele îsi fac primele aparitia. Sunt crude, usor de strapuns de hifele ciupercii. În această perioadă, presiunea de infectie este la un nivel ridicat. Perioada aceasta şi imedit următoare sunt dintre cele mai importante în lupta cu basicarea frunzelor. În cazul în care condiţiile de umiditate si temperatură sunt prielnice infestării cu basicarea frunzelor, se recomandă o combinaţie de tipul contact-sistemic.

  Fungicide de contact: Coprantol duoAlcupral 50 PU, Bravo 500 SC, Dithane™ M-45, Dithane Neotec 75 WG; Syllit 400 SC, MERPAN 48 SC

  Fungicide sistemice: Topsin 70 WDG, Score 250 EC, Mavita 250 EC

  Tratament 4. Înflorit

  În aceasta fenofaza, frunzele sunt suficient de mari, pentru ca stropirile sistemice sa fie eficiente. Atentie, nu ori ce fungicid este omologat pentru aceasta fenofaza!

  Frunzuliţele sunt încă în creștere, iar presiunea basicarii frunzelor este foarte ridicata. Tratamentul se efectuează atunci când 10-50% din piersic a înflorit. Această perioadă este foarte importantă pentru că acum se poate produce infectarea pe scară largă a piersicului. Tratamentele de calitate făcute în această perioadă poate să aducă linişte în livadă. Recomandat ar fi folosirea de două fungicide, unul de contact, care să distrugă ciuperca aflată pe mugurii de creştere, ramuri şi frunzuliţe, iar unul sistemic, care să acţioneze din interior asupra patogenului. Nu trebuie uitat că dacă survin ploi în această perioadă, fungicidul de contact poate fi spălat, însă cel sistemic poate să mai lucreze o perioadă.

  Se pot folosii următoarele combinaţii de fungicide:

  Fungicide sistemice: Topsin 70 WDG, Score 250 EC, Mavita 250 EC

  Tratament 5. Scuturarea petalelor

  În aceasta perioada, o stropire, folosind o combinatie de fungicide contact-sistemic, pune bazele solide, unei livezi libere de basicarea frunzelor. In foto este cais.

  În această perioadă aparatul foliar este foarte bine conturat. Frunzele sunt încă în creştere. Frunzele fiind foarte fragede, ciuperca poate germina uşor pe ele. Ne putem trezi cu marginea dinspre codiţă a frunzei că începe să se basice.  De asemenea trebuie ţinut seama că dacă se fac acum stropiri, o cantitate ridicată de fungicid sistemic va ajunge în plantă. Se vor proteja astfel noile creşteri care încep să se formeze pe ramuri. Dacă după această perioadă, răsleţ apar crenguţe care prezintă frunze basicate, acestea se vor îndepărta şi distruge.

  Fungicide de contact: Bravo 500 SC, Dithane™ M-45, Dithane Neotec 75 WG; Syllit 400 SC, MERPAN 48 SC

  Fungicide sistemice: Topsin 70 WDG, Score 250 EC, Mavita 250 EC

  Tratament 6. Cresterea fructelor

  Dacă până aici tratamentele au fost făcute cum trebuie, foliajul trebuie să fie curat de boală. Producţia din anul curent ar trebui să fie în siguranţă. Mai departe trebuie făcute stropiri care să protejeze piersicii de infecţiile care încă pot să apară la noile cresteri.  Se vor face astfel în continuare la 14 zile stropiri folosindu-se unul din fungicidele de mai sus. Se vor alterna fungicidele sau combinaţiile între fungicide, astfel încât să nu creăm fenomene de rezistenţă. Dacă apar crengute bolnave, acestea se vor îndepărta şi distruge.

  Pentru basicarea frunzelor se vor face tratamente în lunile aprilie şi mai.  Începând cu luna iunie presiunea de infecţie va fi foarte scăzută, așa că cel puţin împotriva acestui patogen, stropirile pot fi sistate.

  Stropiri după recoltarea fructelor

  În această fază se vor aplica din nou produse pe bază de cupru. Aceste tratamente sunt foarte importante din două motive. Unul ar fi că se vor elimina de pe crengile piersicilor formele de iernare ale basicarii frunzelor. Al doilea beneficiu constă în faptul că odată aplicat, cuprul ca ajuta la maturarea lăstarilor tineri şi cicatrizarea eventualelor răni.

  Se vor folosii produse pe bază de cupru cum ar fi:

  1. Alcupral;
  2. Coprantol duo;
  3. Triumf 40 WG

  Cultivarea de soiuri de piersic rezistente la basicarea frunzelor

  Sunt soiuri de piersic rezistente la basicarea frunzelor. Aceste soiuri au un mecanism propriu de rezistenţă în ceea ce priveşte patogenul. Chiar şi în cazul acestora însa trebuie făcute tratamentele, însă presiunea de infecţie este mai redusă iar patogenul poate fi ţinut mai uşor sub control.

  Soiuri de piersic rezistente la basicarea frunzelor: Raluca, Flacăra, Superba de Toamnă, Triumf, Alexia, CATHERINE SEL.1,Congres, Purpuriu, Mimi, Collins, Redhaven, Anemona, Creola, Liana, Mona sel.3, Springold, Cardinal și Southland.

  În încheiere doresc să aflu de la voi ce schemă de tratament ati folosit in cazul piersicului şi cu ce rezultate.

  Rezultatele din activitatea practică sunt foarte importante pentru noi toti.

  Sursa:http://www.agromentor.ro/

  Read more
 • Schemă de tratament de la A la Z pentru livezile de măr

  Vă propun în acest articol o schemă de tratament plus stropiri cu îngrășăminte foliare, la cultura de măr. Când facem o stropire, trebuie să ținem seama în primul rând de fenofaza în care se gaseste pomul fructifer. Apoi de dăunătorul sau patogenul țintă și foarte important de condițiile meteo din respectiva perioada.

  Din ce motiv stropirile dintr-o schemă de tratament sunt grupate în funcţie de fenofază

  Fenofazele, reprezintă de fapt, stadiul de dezvoltare în care un organism vegetal se află, într-un anumit moment din perioada de vegetație. De-a lungul unui an, pomii fructiferi au consumuri diferite de nutrienţi și apă. Pentru fiecare fenofază, necesarul de căldura și lumină este diferit. Fertilizările de bază sau chiar stropirile foliare, trebuie să țină seama de fenofaza în care se găsesc plantele de cultura.

  Însă ce este foarte important ar fi că paraziții (bolile, dăunătorii) și-au modelat ciclul de viaţă în decursul a mii de ani de evoluție, în funcție de ciclul biologic al plantei pe care o parazitează. Spre exemplu la măr, gărgăriţa bobocilor de măr (Anthonomus pomorum), apare în perioada specifică fenofazelor de umflare a mugurilor și buton roz. Prin urmare, acest dăunator se combate în respectivele fenofaze. Degeaba fac stropirile mai târziu, ca să-l combat, pentru că răul deja a fost făcut. Prin urmare, orice schemă de tratament, se construiește pe baza fenofazelor prin care trec pomii fructiferi.

  Cele mai importante boli la măr și păr sunt făinare și rapănul. O schemă de tratament, trebuie să țintească ținerea sub control al acestor boli. Soiurile au rezistenţă genetică diferită la făinare sau rapăn. Alegerea celui mai potrivit fungicid, trebuie sa aibă în vedere neapărat acest aspect. Spre exemplul soiul de măr Golden Delicios este foarte sensibil la rapăn. Așa că fungicidul ales, trebuie în primul rând să țină sub control această boală. Soiul de măr Jonatan este foarte sensibil la făinare, prin urmare fungicidul va trebui să combată în principal această boală.

  Bolile semințoaselor sunt mult mai multe, dar trebuie știut că fungicidele au un spectru larg de combatere. Aceasta schemă de tratament cuprinde suficiente soluții, indiferent de patogenul din livadă.

  Focul bacterian

  Pentru focul bacterian, trebuie să se facă tăierea cât mai de jos a crengii afectate. Rana produsă va fi izolată folosind mastic + Cupru. Pentru focul bacterian se fac doar stropiri preventive. Curativ cea mai bună soluție este tăierea zonei afectate.  Apoi efectuată o stropire cu soluţie de cupru, care să ajungă nu doar pe frunze, ci mai ales pe lemn. Pentru focul bacterian trebuie făcute două tratamente cu fosetil de aluminiu în perioada înfloritului. Un produs consacrat pentru această problemă este Aliette 80 WG. Pentru combaterea preventiva a focului bacterian, ori ce schemă de tratament, trebuie să conțină și fosetilul de aluminiu.

  Cum vom aplica produsele din lista de mai jos

  Fungicidele de contact protejează planta din exterior, nelăsând infecția să aibă loc. Acestea au de cele mai multe ori, un foarte bun efect preventiv. Fungicidele sistemice pătrund în plantă și vor proteja plantele din interior. De cele mai multe ori, acestea au efect curativ, chiar eradicativ. Un avantaj al fungicidelor sistemice este că nu vor fi spălate de eventuale precipitații.

  Produsele de uz fitosanitar se găsesc pe piaţă în flacoane mari, sau în microambalate. Alegerea pe care o facem reflectă de multe ori și posibilităţile noastre de a utiliza întreaga cantitate de pesticid. Nu voi cumpăra 1 litru de fungicid, daca eu într-un an folosesc maxim 50 ml, din respectivul produs.

  Vor fi persoane, care nu vor dori să facă toate stropirile din această schemă de tratament. Acestora le recomand să respecte cu strictețe stropirile din perioada de rapus vegetatic. Apoi în perioada de vegetație, să respecte stropirile din perioada dezmuguritului, până în cea în care fructul este de 20 – 25 mm. Din această perioadă, pană la cules, să țină livada sub observație și să intervină cu pesticide doar la avertizare. Tratamentele pentru putregaiuri însă sunt obligatorii. Asta mai ales dacă fructele urmează,să stea în depozit, o perioadă lungă de timp. Idem pentru viermele mărului, generația a doua.

  Aveti mare grijă la recomandarea producătorului, cu privire la numărul maxim de tratamente, pe care îl puteți face într-un an, folosind un anumit produs! Sunt produse care pot fi folosite doar o singură dată, într-un an. Alte produse pot fi folosite de doua, trei sau mai multe ori, iar altele, să nu aibă stabilit un prag maxim de folosinţă. Dacă folosiți un produs de prea multe ori, patogenul sau chiar insecta poate să capete rezistenţa la respectivul produs. Din acest motiv este bine să alternăm produsele, în funcție de substanţa lor activă.

  Folosirea fungicidelor

  Preventiv

  Dacă mizăm doar pe prevenție, atunci v-aș recomanda să alegeți un produs din lista produselor sistemice care controlează atât rapănul, cât și făinarea. Apoi din lista produselor de contact, dacă aveţi un soi sensibil la făinare, alegeți un produs din respectiva categorie. În cazul în care soiul este sensibil la rapăn, atunci alegeți un fungicid de contact care controlează bine rapănul. Cel puţin din fenofaza „urechiușe de șoarece”, până în fenofaza „fruct de 20-25 mm (nuca)” este bine să folosiți o combinaţie dintre un fungicid de contact și unul sistemic. Asta pentru că în această perioadă, presiunea de infecție primară este uriașă. Cei care au livezi de familie, sau pomi fructiferi în grădină, sunt sfătuiți să respecte cu sfințenie, tratamentele din această perioadă.

  Curativ

  În cazul în care observăm simptome ale infecției, atunci mergem focusat pe patogenul țintă: produs de contact + produs sistemic. Apoi la următoarea stropire vom reveni la un amestec între un produs sistemic, care combate ambele boli, plus un produs de contact, la care soiul este sensibilizat.

  Tratamentele pentru fiecare fenofază de vegetaţie, depind de presiunea de infecție specifică fiecărui an în parte. Precipitațiile și temperatura, sunt factori decisivi în declanșarea unei infecții. Un alt factor important, ar fi tipul de livadă (de familie sau din contră o livadă intensivă). Cei care au livezi foarte mari sau care au pepiniere și depind din punct de vedere economic de recoltă, nu se pot juca cu tratamentele. În această situație, anual se fac cel puțin aceste stropiri. Într-un an cu predispoziție climatică spre apariția bolilor, numărul tratamentelor poate să fie chiar mai ridicat. În funcție de tipul de livadă, presiunea de infecție, filosofia de viaţă a fiecăruia dintre dumneavoastră, din lista de pesticide alegeți ceea ce credeţi că aveţi nevoie.

  Modul de acțiune al fungicidelor

  Am grupat fungicidele din aceasta schemă de tratament, în funcție de modul în care producătorii le-au omologat, preventivcurativ sau cu acțiune atat preventiva cat si curativa. Putem astfel să alegem mult mai ușor, cel mai potrivit produs. Cu albastru sunt colorate fungicidele cu acţiune preponderent preventivă. Cu roșu sunt colorate fungicidele cu acţiune curativă, iar produsele cu acţiune preventiva și curativa sunt colorate cu verde.

  Fungicidele nu sunt trecute aleatoriu în fiecare fenofază, ci în funcţie de recomandarea producătorului.  Vă recomand să citiți întotdeuna eticheta produsului și să respectaţi doza și recomandările producătorului.

  Foarte mare atentie la ce combinație de pesticide faceţi! Citiți cu atenție recomandarea făcută de producător cu privire la compatibilitatea dintre produse!

  Folosirea insecticidelor, acaricidelor

  Dăunătorii pot avea una, două sau mai multe generații într-un an. Pentru fiecare fenofază, am separat dăunătorii în două grupe. În grupa dăunatorilor specifici fenofazei, găsiți dăunătorii susceptibili să fie prezenţi  în respectiva fenofază.  De utilitate ridicată ar fi avertizările privind curba maximă de zbor al dăunătorului. Stropirile pentru dăunătorii din această grupă sunt obligatorii. În a doua grupă sunt trecuți dăunătorii cu care ne putem trezi în livadă, aproape în oricare dintre fenofaze.

  Polenizatorii, fără de care livezile ar rămâne fără fructe, trebuie protejaţi. Din acest motiv întotdeauna respectaţi dozele și recomandările producătorului. Anunțaţi primăria și apicultorii, atunci când urmează să faceţi un tratament cu insecticid!

  Respectaţi cu strictețe timpul de pauză! Acesta este trecut obligatoriu pe ori ce produs de uz fitosanitar.

  Importanţa timpurietății soiului de măr

  Soiurile de măr au timpurietăţi diferite. Sunt soiuri care spre sfârșitul lunii iunie, deja au fructe coapte. Sunt și soiurile de toamnă, care doar în septembrie sunt bune de cules. Cred că e logic pentru fiecare că stropirile sunt altele pentru fiecare dintre aceste două cazuri contrastante. Spre exemplu, viermele mărului, generaţia a doua, apare după ce fructele din luna iunie, au fost culese. Generația a doua a viermelui merelui, apare în luna iulie. Chiar dacă fenofazele sunt aceleași, acestea se succed foarte apropiat una de cealaltă. Prin urmare, numărul de stropiri va fi mult redus, comparativ cu stropirile care trebuie făcute la un soi tardiv.

  La soiurile de vară, după ce am recoltat fructele este bine să se facă în continuare stropiri. Scopul acestor stropiri este ținerea sub control a bolilor și intrarea în iarnă cu pomi fructiferi sănătoși, care și-au pregătit în bune condiţii formaţiunile de rod pentru anul viitor. Prin urmare, când folosiți această schemă de tratament, să luați în calcul și timpurietatea soiului pentru care faceți stropirea.

  Schemă de tratament pentru măr 

  Fenofaza: Umflarea mugurilor

  Anthonomus pomorum

  Fenofaza „Umflarea mugurilor”. Alaturi puteti observa un exemplar de gargarita bobocilor de mar (Anthonomus pomorum).

  1. Fungicide recomandate pentru combaterea făinăriiKumulus DF, Thiovit Jet, SULFOMAT 80 PU;
  2. Fungicide recomandate pentru combaterea rapănuluiChamp 77 WG, , ALCUPRAL® 50 PU;

  Sulful muiabil și cuprul întotdeauna au făcut casă bună împreună. Sunt printre cele mai eficiente și ecologice produse de uz fitosanitar. Aceste produse, au un foarte bun efect preventiv si nu trebuie sa lipsească din nici o schemă de tratament.

  Dăunători specifici acestei perioade: viespea mărului (Hoplocampa testudinea), gărgărița bobocilor de măr (Anthonomus pomorum), Păduchele din San-José (Quadraspidiotus perniciosus), Molia pieliței fructelor (Adoxophyes reticulana), viermele mărului (Cydia pomonella).

  Dăunători nespecifici (pot ataca în ori ce perioadă a anului): afide, păduchele lânos, insecte minatoase, insecte defoliatoare, etc.

  În această perioadă, sunt vizați de tratament nu doar adulții, ci și formele hibernante ale insectelor, care iernează pe scoarţa pomilor fructiferi.

  1. Insecticid recomandat pentru combaterea fazei de ou, larvă, adult a dăunătorilor: Mospilan Oil

  Fenofaza: „urechiușe de șoarece”

  Fenofaza "urechiuse de soarece". Dauanatori ca paduchele verde al marului (Aphis pomi) sunt foarte activi.

  Fenofaza „urechiuse de soarece”. Daunatori ca paduchele verde al marului (Aphis pomi) sunt foarte activi.

  1. Fungicide de contact recomandate pentru combaterea făinăriiKumulus DF, Thiovit Jet, SULFOMAT 80PU;
  2. Fungicide de contact recomandate pentru combaterea rapănului: Champ 77 WG, ALCUPRAL® 50 PU, Coprantol DuoDithane Neotec75 WGBravo 500, Polyram® DF, FOLPAN 80WDG, MERPAN 80 WDG;
  3. Fungicide sistemice pentru combaterea rapănului: Chorus 50, Syllit 400SC;
  4. Fungicide sistemice care combat atât rapănul cât și făinarea: Folicur Solo 250 EW, Fontelis®; Mavita 250 EC
  5. Fungicide sistemice + contact care combat doar rapănul: Delan®Pro

  A doua zi, după ce ați făcut stropirea cu fungicid puteţi să veniți cu insecticidul. Această stropire vizează combaterea fazei de ou, larvă și adult a dăunătorilor, care iernează pe ramurile și tulpina pomilor fructiferi. Unul din dăunătorii împotriva căruia această stropire este foarte eficientă este păduchele de San-José (Quadraspidiotus perniciosus). Însă, majoritatea dăunătorilor mărului, sunt vizați de această stropire. În fotografia de mai sus, observati cum în fenofaza „urechiușe de șoarece”, paduchele verde al marului este foarte activ.

  Dăunători specifici acestei perioade: viespea mărului (Hoplocampa testudinea), gărgărița bobocilor de măr (Anthonomus pomorum), Păduchele din San-José (Quadraspidiotus perniciosus), Molia pieliței fructelor (Adoxophyes reticulana), viermele mărului (Cydia pomonella).

  Dăunători nespecifici: afide, păduchele lânos, insecte minatoase, insecte defoliatoare, păduchele roz galicol al mărului, etc.

  În această perioadă, sunt vizați de tratament nu doar adulții, ci și formele hibernante ale insectelor,care iernează pe scoarța pomilor fructiferi.

  1. Insecticid recomandat pentru combaterea fazei de ou, larvă, adult a dăunătorilor: Mospilan Oil

  Stimulator: ATONIK, Delfan Plus; TERRA-SORB FOLIAR

  Fenofaza: buton roz

  1. Fungicide de contact recomandate pentru combaterea făinăriiKumulus DF, Thiovit Jet, SULFOMAT 80PU;
  2. Fungicide de contact recomandate pentru combaterea rapănului: Bravo 500, Polyram® DF, Dithane Neotec75 WG, FOLPAN 80WDG, MERPAN 80 WDG
  3. Fungicide sistemice pentru combaterea făinăriiTOPAS 100 EC,
  4. Fungicide sistemice pentru combaterea rapănului: Chorus 50, Syllit 400SC
  5. Fungicide sistemice care combat atât rapănul cât și făinarea: Folicur Solo 250 EW, Fontelis®Luna ExperienceMavita 250 EC
  6. Fungicide sistemice + contact care combat atât rapănul cât și făinarea: Flint Plus 64 WG,
  7. Fungicide sistemice + contact care combat doar rapănul: Delan®Pro

  Dăunători specifici acestei perioade: viespea mărului (Hoplocampa testudinea), gărgărița bobocilor de măr (Anthonomus pomorum), Păduchele din San-José (Quadraspidiotus perniciosus), Molia pieliței fructelor (Adoxophyes reticulana), viermele mărului (Cydia pomonella).

  Dăunători nespecifici: afide, păduchele lânos, insecte minatoase, insecte defoliatoare, păduchele roz galicol al mărului, etc.

  Insecticide: Affirm Opti, Decis 25 WG, Delegate™, Lamdex Neo

  Acaricid: Nissorun 10 WP

  Stimulator: ATONIK, Delfan Plus; TERRA-SORB FOLIAR

  Avertisment

  Dacă sub pomii fructiferi sunt buruieni înflorite, acestea se cosesc, pentru că sunt vizitate de albine, iar insecticidul va ajunge și pe ele. În caz că nu se poate face această operaţiune, stropirea se va face  dimineaţă sau spre seară, când albinele nu zboară în livezi.

  Avertizaţi apicultorii că urmează să faceţi această stropire!

  Fenofaza: înflorit

  1. Fungicide de contact recomandate pentru combaterea făinăriiKumulus DF, Thiovit Jet, SULFOMAT 80PU;
  2. Fungicide de contact recomandate pentru combaterea rapănului:Bravo 500, Polyram® DF, Dithane Neotec75 WG, FOLPAN 80WDG, MERPAN 80 WDG
  3. Fungicide sistemice pentru combaterea făinăriiTOPAS 100 EC,
  4. Fungicide sistemice care combat atât rapănul cât și făinarea:Systhane™Forte, TOPSIN 70 WDG, Score 250EC; Mavita 250 EC
  5. Fungicide sistemice + contact care combat atât rapănul cât și făinarea: Flint Plus 64 WG;
  6. Fungicide sistemice + contact care combat doar rapănul: Delan®Pro

  Pentru focul bacterian trebuie aplicat neaparat în perioada de înflorit urmatorul produs: Aliette 80 WG. Acesta se va aplica de preferinţă separat de restul stropirilor. Acest produs trebuie obligatoriu introdus în ori ce schemă de tratament la măr.

  Dăunători specifici acestei perioade: viespea mărului (Hoplocampa testudinea), Păduchele din San-José (Quadraspidiotus perniciosus), Molia pieliței fructelor (Adoxophyes reticulana), viermele mărului (Cydia pomonella).

  Dăunători nespecifici: afide, păduchele lânos, insecte minatoase, insecte defoliatoare, păduchele roz galicol al mărului, etc.

  Insecticide: Mavrik 2F –  protejează albinele

  Stimulator fructificare: ATONIK, Delfan Plus

  Fenofaza: scuturarea petalelor (minim 70%)

  1. Fungicide de contact recomandate pentru combaterea făinăriiKumulus DF, Thiovit Jet, SULFOMAT 80PU;
  2. Fungicide de contact recomandate pentru combaterea rapănului: Bravo 500, Polyram® DF, Dithane Neotec 75 WG, FOLPAN 80WDG,MERPAN 80 WDG
  3. Fungicide sistemice pentru combaterea făinăriiTOPAS 100 EC,
  4. Fungicide sistemice care combat atât rapănul cât și făinarea:Systhane™Forte, TOPSIN 70 WDG, Score 250EC; Mavita 250 EC
  5. Fungicide sistemice + contact care combat atât rapănul cât și făinarea: Flint Plus 64 WG; Embrelia
  6. Fungicide sistemice + contact care combat doar rapănul: Delan®Pro

  Pentru focul bacterian, trebuie neaparat aplicat urmatorul produs: Aliette 80 WG

  Dăunători specifici acestei perioade: viespea mărului (Hoplocampa testudinea), Păduchele din San-José (Quadraspidiotus perniciosus), Molia pieliței fructelor (Adoxophyes reticulana), viermele mărului (Cydia pomonella).

  Dăunători nespecifici: afide, păduchele lânos, insecte minatoase, insecte defoliatoare, păduchele roz galicol al mărului, etc.

  Insecticide: Mospilan 20 SG–  protejează albinele

  Stimulator creștere: CROPMAX, Wuxal Ascofol

  Fenofaza: fruct de 10 mm (aluna)

  1. Fungicide de contact recomandate pentru combaterea făinăriiKumulus DF, Thiovit Jet, SULFOMAT 80PU;
  2. Fungicide de contact recomandate pentru combaterea rapănului: Dithane Neotec 75 WG, FOLPAN 80WDG,MERPAN 80 WDG
  3. Fungicide sistemice pentru combaterea făinăriiTOPAS 100 EC,
  4. Fungicide sistemice care combat atât rapănul cât și făinarea: Folicur Solo 250 EW, Systhane™Forte, TOPSIN 70 WDG, Score 250EC, Fontelis®, Luna Experience, Mavita 250 EC
  5. Fungicide sistemice + contact care combat atât rapănul cât și făinarea: Flint Plus 64 WG; Embrelia
  6. Fungicide sistemice + contact care combat doar rapănul: Delan®Pro

  Dăunători specifici acestei perioade:  Păduchele din San-José (Quadraspidiotus perniciosus), Molia pieliței fructelor (Adoxophyes reticulana), viermele mărului (Cydia pomonella).

  Dăunători nespecifici:: afide, păduchele lânos, insecte minatoase, insecte defoliatoare, păduchele roz galicol al mărului, etc.

  Insecticide: Affirm Opti, Decis 25 WG, Delegate™, Lamdex Neo

  Stimulator creștere: CROPMAX, Wuxal Ascofol, TERRA-SORB FOLIAR

  Fenofaza: fruct de 20-25 mm (nuca)

  Fenofaza „fruct de 20-25 mm (nuca)”. Alaturi observam o frunza afectata de paduchele roz galicol al marului.

  1. Fungicide de contact recomandate pentru combaterea făinăriiKumulus DF, Thiovit Jet, SULFOMAT 80PU;
  2. Fungicide de contact recomandate pentru combaterea rapănului: Dithane Neotec 75 WG, FOLPAN 80WDG,MERPAN 80 WDG
  3. Fungicide sistemice pentru combaterea făinăriiTOPAS 100 EC,
  4. Fungicide sistemice care combat atât rapănul cât și făinarea: Folicur Solo 250 EW, Systhane™Forte, TOPSIN 70 WDG, Score 250EC, Bellis®Luna ExperienceMavita 250 EC
  5. Fungicide sistemice + contact care combat atât rapănul cât și făinarea: Flint Plus 64 WG; Embrelia
  6. Fungicide sistemice + contact care combat doar rapănul: Delan®Pro

  Dăunători nespecifici: afide, păduchele lânos, insecte minatoase, insecte defoliatoare, păduchele roz galicol al mărului, etc.

  Insecticide: Affirm Opti, Decis 25 WG, Delegate™, Lamdex Neo

  Acaricid: Vertimec

  Îngrășământ foliar: CROPMAX,  ori ce foliar care contine nu doar NPK, ci si microelemente, aminoacizi.

  Fenofaza: de fruct de 40 mm

  1. Fungicide de contact recomandate pentru combaterea făinăriiKumulus DF, Thiovit Jet, SULFOMAT 80PU;
  2. Fungicide de contact recomandate pentru combaterea rapănului: Dithane Neotec 75 WG, FOLPAN 80WDG,MERPAN 80 WDG
  3. Fungicide sistemice pentru combaterea făinăriiTOPAS 100 EC,
  4. Fungicide sistemice care combat atât rapănul cât și făinarea: Folicur Solo 250 EW, Systhane™Forte, TOPSIN 70 WDG, Score 250EC, Bellis®; Luna ExperienceMavita 250 EC
  5. Fungicide sistemice + contact care combat atât rapănul cât și făinarea: Flint Plus 64 WG; Embrelia
  6. Fungicide sistemice + contact care combat doar rapănul: Delan®Pro

  Dăunători nespecifici: afide, păduchele lânos, insecte minatoase, insecte defoliatoare, păduchele roz galicol al mărului, etc.

  Insecticide: Affirm Opti, Decis 25 WG, Delegate™, Lamdex Neo

  Fenofaza: fruct  jumatate din dimensiunea normala

  1. Fungicide de contact recomandate pentru combaterea făinăriiKumulus DF, Thiovit Jet, SULFOMAT 80PU;
  2. Fungicide de contact recomandate pentru combaterea rapănului: Dithane Neotec 75 WG, FOLPAN 80WDG,MERPAN 80 WDG
  3. Fungicide sistemice pentru combaterea făinăriiTOPAS 100 EC,
  4. Fungicide sistemice care combat atât rapănul cât și făinarea: Folicur Solo 250 EW, Systhane™Forte, TOPSIN 70 WDG, Score 250 EC, Bellis®Luna Experience
  5. Fungicide sistemice + contact care combat atât rapănul cât și făinarea: Flint Plus 64 WG;
  6. Fungicide sistemice + contact care combat doar rapănul: Delan®Pro

  Dăunători specifici acestei perioade: Păduchele din San-José (Quadraspidiotus perniciosus), Molia pieliței fructelor (Adoxophyes reticulana), viermele mărului generatia a doua (Cydia pomonella).

  Dăunători nespecifici (pot ataca în ori ce perioadă a anului): afide, păduchele lânos, insecte minatoase, insecte defoliatoare, etc.

  Insecticide: Affirm Opti, Decis 25 WG, Delegate™, Lamdex Neo

  Îngrășământ foliar: Wuxal Calcium

  Calciul este un element foarte important într-o producţie de calitate. Pereţii celulari au la bază acest element. Atunci când fructele nu sunt bine aprovizionate cu calciu, riscul de infecţie este ridicată. Pentru a avea recolte de calitate, care să reziste foarte bine în depozite, fertilizarea cu calciu este vitală. Putregaiul merelor se instalează mult mai ușor pe un măr care nu a avut suficient calciu, în perioada de creștere. 

  Deficitul de calciu se manifestă, atunci când avem temperaturi ridicate sau secetă pedologică. Acestă situaţie se manifestă anual în lunile iulie-august, exact în perioada de creștere puternică a fructelor.  Mă opresc aici cu explicatiile, pentru că nu doresc ca această schemă de tratament, să fie prea stufoasa sau greu de urmărit.

  Fenofaza: fruct 75% dimensiunea normala

  1. Fungicide de contact recomandate pentru combaterea rapănului: Dithane Neotec 75 WG, FOLPAN 80WDG,MERPAN 80 WDG
  2. Fungicide sistemice care combat atât rapănul cât și făinarea: Folicur Solo 250 EW, Systhane™Forte, TOPSIN 70 WDG, Bellis®, Luna Experience;
  3. Fungicide sistemice + contact care combat atât rapănul cât și făinarea: Flint Plus 64 WG;
  4. Fungicide sistemice + contact care combat doar rapănul: Delan®Pro

  Dăunători specifici acestei perioade: Păduchele din San-José (Quadraspidiotus perniciosus), Molia pieliței fructelor (Adoxophyes reticulana), viermele mărului generatia a doua (Cydia pomonella).

  Dăunători nespecifici: afide, păduchele lânos, insecte minatoase, insecte defoliatoare, păduchele roz galicol al mărului, etc.

  Insecticide: Affirm Opti, Decis 25 WG, Delegate™, Lamdex Neo

  Îngrășământ foliar: Wuxal Calcium

  Fenofaza: fruct dimensiunea normala

  Din această perioadă ne vom concentra atenţia mult mai mult asupra calităţii fructelor. Acum este momentul să facem tratamentele preventive împotriva putregaiurilor fructelor. Ţinta acestor tratamente sunt o producţie de foarte bună calitate. O producţie care își păstează însușirile chiar și în depozit. Putregaiurile sunt boli, care de multe ori nu se manifestă în câmp ci apar în depozit. O schemă de tratament, trebuie sa conţină soluţii si pentru această problemă.

  1. Fungicide recomandate pentru combaterea făinăriiKumulus DF, Thiovit Jet, SULFOMAT 80 PU
  2. Fungicide de contact recomandate pentru combaterea rapănului: Champ 77 WG, , ALCUPRAL® 50 PU, FOLPAN 80WDG,MERPAN 80 WDG
  3. Fungicide sistemice care combat atât rapănul cât și făinarea: Folicur Solo 250 EW, Systhane™Forte, TOPSIN 70 WDG, Bellis®, Luna Experience;
  4. Fungicide sistemice + contact care combat atât rapănul cât și făinarea: Flint Plus 64 WG;
  5. Fungicide sistemice + contact care combat doar rapănul: Delan®Pro
  6. Fungicide sistemice care combat putregaiurile: Switch 62,5 WG

  Dăunători specifici acestei perioade: Păduchele din San-José (Quadraspidiotus perniciosus), viermele mărului generaţia a doua (Cydia pomonella).

  Dăunători nespecifici: afide, păduchele lânos, insecte minatoase, insecte defoliatoare, păduchele roz galicol al mărului, etc.

  Insecticide: Affirm Opti, Decis 25 WG, Delegate™, Lamdex Neo

  Îngrășământ foliar: Wuxal Calcium

  Fenofaza: fruct la intrare in parga

  1. Fungicide recomandate pentru combaterea făinăriiKumulus DF, Thiovit Jet, SULFOMAT 80 PU
  2. Fungicide de contact recomandate pentru combaterea rapănului: Champ 77 WG, , ALCUPRAL® 50 PU, FOLPAN 80WDG, MERPAN 80 WDG
  3. Fungicide sistemice care combat atât rapănul cât și făinarea: Folicur Solo 250 EW, Systhane™Forte, TOPSIN 70 WDG; Bellis®, Luna Experience;
  4. Fungicide sistemice + contact care combat atât rapănul cât și făinarea: Flint Plus 64 WG;
  5. Fungicide sistemice + contact care combat doar rapănulDelaPro
  6. Fungicide sistemice care combat putregaiurile: Switch 62,5 WG

  Dăunători specifici acestei perioade: viermele mărului generaţia a două( Cydia pomonella).

  Dăunători nespecifici: afide, păduchele lânos, insecte minatoase, insecte defoliatoare, păduchele roz galicol al mărului, etc.

  Insecticide: Affirm Opti, Decis 25 WG, Delegate™, Lamdex Neo

  Îngrășământ foliar : Wuxal Calcium

  Fenofaza: maturitatea de recoltat a fructelor

  In lipsa tratamentelor, in aceasta perioada merele cad stricate pe jos. O alta parte sunt depozitate „in bune conditii” in pivnite, unde in 1-2 luni vor arata ca cele din aceasta imagine.

  1. Fungicide sistemice care combat putregaiurile: Switch 62,5 WG

  Atenţie mare la timpul de pauză, care trebuie să treacă de la ultimul tratament, până la recoltare. Am recomandat acest produs, pentru că este foarte eficient împotriva putregaiurilor și datorită timpului de pauză foarte scurt. Din punctul meu de vedere, acest produs nu trebuie să lipsească din nici o schemă de tratament.

  Fenofaza: început cadere frunze

  1. Fungicide recomandate pentru combaterea făinăriiKumulus DF, Thiovit Jet, SULFOMAT 80 PU;
  2. Fungicide recomandate pentru combaterea rapănuluiChamp 77 WG, , ALCUPRAL® 50 PU;

  Fenofaza: repaus vegetativ (februarie-martie) – imediat după efectuarea tăierilor

  În această perioadă se poate face stropirea albastră. Recomand ca această stropire să se facă folosindu-se sulfatul de cupru.

  Produse ce se pot utiliza: SULFAT DE CUPRU PENTAHIDRAT TIP MIF

  Sper că această schemă de tratament și explicaţiile aferente, vă sunt de un real folos. Vă invit să lăsaţi un comentariu vis a vis de stropirile pe care le faceţi în livezi. M-ar interesa să știu ce anume vă crează probleme în livadă, astfel încât printr-un articol să dezbatem problema și să găsim cea mai bună soluţie. Sper ca această schemă de tratament să vă fie de un real folos.

  SURSA:http://www.agromentor.ro/

  Read more

Ultimele articole

Cele mai citite